Ammattiyhdistysliike vastustaa halpatyömarkkinoita

Mielipidekirjoituksessaan (Sk 26.2.) Anssi Salmi (ps.) hämmästelee SAK:n perustamaa maahanmuuttajien työlakineuvontaa. Ammattiliittojen työlakineuvonnan tarkoitus on yksinkertainen – estää halpatyömarkkinoiden laajeneminen Suomessa – samaan tapaan kuin kesätyöntekijöille suunnattu Kesäduunari-info. Halpatyön leviäminen johtaa väistämättä palkkatason heikkenemiseen suurella osalla palkansaajista. Suomeen tulee tällä hetkellä (hallituksessa olevien perussuomalaistenkin siunauksella) ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. Hallitus ei ole saanut turvapaikkahakemusten käsittelyprosessia nopeutettua joten monet turvapaikanhakijat viipyvät maassa pitkään. Suomen historian kyvyttömin ulkoministeri Timo Soini (ps.) ei ole vieläkään saanut neuvoteltua palautussopimuksia turvapaikanhakijoiden lähtömaiden kanssa. Tämä johtaa siihen, että näistä maista saapuvat hakijat jäävät Suomeen vaikka eivät olisikaan oikeutettuja turvapaikkaan.

Perussuomalaiset markkinoivat ajavansa ”maassa maan tavalla” – linjaa, jota itsekin pidän oikeana. Olenkin melko hämmästynyt siitä, että nyt perussuomalaisten mielestä tätä ”maan tapaa” ei saisikaan kertoa turvapaikanhakijoille. Onko nyt niin, että perussuomalaisille halpatyömarkkinoiden luominen ja palkkojen polkeminen myös kantasuomalaisilta (jota he pakkolaki – ja yhteiskuntasopimuskiristyksineen hallituksessa innolla ajavat) on tärkeämpään kuin maahanmuuttajien opettaminen maan tavoille? Maahanmuuton hillintä ei persuilta näytä hallituksessakaan onnistuvan. Kreikan piikki luvattiin laittaa kiinni mutta sen Soini ehti jo aukaisemaan. Perussuomalaisten todellinen ykköstavoite hallituksessa tuntuu olevan Thatcherilainen palkansaajien kyykyttäminen, työehtojen ja palkkojen polkeminen ja pieni – ja keskituloisia hyödyttävän hyvinvointiyhteiskunnan romuttaminen.

Salmi arvostelee myös ammattiyhdistysliikkeen vaalitukia ”sosialistisen maailmankatsomuksen omaaville”. Melko pitkällä ammattiyhdistyskokemuksellani voin kertoa, että näitä sosialisteja ei paljon ammattiyhdistysliikkeestä löydy varsinkaan niiden joukoista joille vaalitukia annetaan. Ammattiyhdistysliike valvoo jäsenistönsä etuja tukemalla ehdokkaita, jotka ovat sitoutuneita ammattiyhdistysliikkeen arvoihin eli puolustamaan palkansaajaa. Tästä näkökulmasta vaalituet ovat menneet tasan oikeaan osoitteeseen. Suomalaista palkansaajaa oikeistohallitukselta puolustavat työväenpuolueet, ei kokoomuksen ja EK:n apupuolue perussuomalaiset.

Erno Välimäki (vas.)
Aluetoimitsija, Pori