Fennovoiman ydinvoimahankkeen torppaaminen järjetöntä

Erno VälimäkiYdinvoimakeskustelu nosti päätään kun elinkeinoministeri Jan Vapaavuori kertoi hallituksen aloittavan Fennovoiman periaatepäätöksen täydennysprosessin. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ovat antaneet asiasta epäileväiset lausunnot. Molemmat tunnetaan tiukkoina ydinvoiman vastustajina. Uskon heidän vastustuksensa kumpuavan enemmän ideologiasta kuin järkiperusteista.

Fennovoiman päätös hakea täydennyslupaa Pyhäjoen ydinvoimalan periaateluvalle oli järkevä. Hankkeen laitetoimittaja ja hankkeen omistuspohja ovat muuttuneet eduskunnan periaateluvan hyväksymisen jälkeen. Laitetoimittajaksi kaavailtu Rosatom ei ollut mukana alkuperäisessä suunnitelmassa. Ulkomaalaisen pääoman osuus hankkeessa on suurempi kuin alun perin kaavailtiin. Tällä hetkellä laitetoimittajan, Venäläisen Rosatomin, suunnitellaan ottavan myös pääomistajan roolin hankkeessa. Hankkeen suomalaiset osapuolet ovat edelleen enemmistössä hankkeen omistuspohjassa. Väitteet siitä, että koko laitos olisi valmistuttuaan Venäjän poliittisen johdon hallinnassa, ovat tarkoitushakuista mustamaalausta.

Ydinvoimahankkeelle on energiaomavaraisuuden kannalta huutava tarve. Sähkön tuotannon ja –kulutuksen välinen ero Suomessa on tänä vuonna ollut keskimäärin noin -2000 MWh/h. Suomessa on keskimääräisesti yli 20% enemmän sähkön kulutusta kuin tuotantoa. Tämä vaje joudutaan korvaamaan tuontisähköllä. Energian tuonti, sähkön sekä polttoaineiden, on yksi suurimpia Suomen vaihtotasetta pakkaselle vetäviä kulueriä. Minusta on aivan järkevää korvata ulkomaalainen tuontisähkö kotimaassa tuotetulla energialla.

Energiaomavaraisuuden lisäksi hanketta puoltavat muutkin tekijät. Suomen teollisuus, etenkin Pohjois-Suomen raskas teollisuus kuten Outokumpu, tarvitsevat edullista ja luotettavaa energiaa. Varmistamalla Pyhäjoen ydinvoimalan toteuttamisen vahvistamme raskaan teollisuuden toiminta- ja investointimahdollisuuksia Suomessa. Nykyisessä heikossa taloustilanteessa meidän on tartuttava jokaiseen mahdollisuuteen saada Suomeen yksityisellä rahalla toteutettavia investointeja.

Fennovoiman hakemusta täydentää Pyhäjoen ydinvoimalan aiemmin jo hyväksyttyä periaatepäätöstä ei saa kampata ideologisista syistä. Periaatepäätöksen hyväksynnän yhteydessä eduskunta päätti antaa luvan ydinvoimalalle. Täydennyshakemuksessa tulee tarkastella Rosatomin kykyä suoriutua suomalaisista ydinturvallisuusmääräyksistä. Jos laitetoimittaja nämä suomalaiset turvallisuusmääräykset kykenee täyttämään, hanke on hyväksyttävä. Asiaan ei enää pidä sotkea politiikkaa. Hallituksen ja eduskunnan on vietävä hakemus läpi. Näin yksityiset investointirahat tuottavat Suomelle ja suomalaisille työntekijöille työtä ja toimeentuloa.

Erno Välimäki
Vasemmistoliiton eurovaaliehdokas
Pääluottamusmies, Cupori Oy, Pori
Metallityöväen liiton hallituksen jäsen