Lapintie työehtodumppauksen edistäjänä?

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie kritisoi blogikirjoituksessaan Sveitsin kansanäänestyksen tulosta. Lapintien mukaan Sveitsin päätös rajoittaa EU:n kansalaisten vapaata liikkumista rikkoo Euroopan Unionin perusperiaatetta työvoiman vapaasta liikkuvuudesta. Kannantotollaan hän halveksuu Sveitsiläisten demokraattisen kansanäänestyksen tulosta. Lisäksi Annika Lapintie asettuu kritiikittömästi tukemaan oikeiston ja työnantajapiirien ajamaa työehtojen dumppausta halpatyövoimalla.

Käsittääkseni yhtenä keskeisenä tavoitteena Sveitsin kansanäänestyksessä käsitellyllä lakiesityksellä on turvata oman maan työntekijöiden työllisyys ja työ – ja palkkaehdot. Ammattiyhdistysaktiivin ja työntekijöiden edunvalvojan näkövinkkelistä tässä ei ole mitään väärää, päinvastoin. Tällaista isänmaallisuutta ja kotimaisen työn puolustamista me täällä Suomessakin kaipaamme.  Lapintien pyrkimystä leimata Sveitsiläisten kotimaisen työn puolustaminen vain oikeistopopulistien hankkeeksi pidän suorastaan törkeänä.

EU-alueelta ja sen ulkopuolelta tuleva halpatyövoima on Suomessa aiheuttanut merkittäviä ongelmia. Pääkaupunkiseudulta taitaa olla vaikea löytää rakennustyömaata jossa käytetään pääasiassa suomen kieltä. Samaan aikaan pelkästään rakennusliiton työttömyyskassa maksaa ansiopäivärahaa yli kymmenelle tuhannelle jäsenelleen. Ulkomainen halpatyövoima paitsi lisää suomalaisten työttömyyttä, aiheuttaa myös paineita palkkatason alentamiseen ja tarjoaa lisää mahdollisuuksia harmaan talouden pyörittämiseen.

Olen monta kertaa ihmetellyt miksi Suomessa ei ole pystytty tätä halpatyövoiman virtaa patoamaan. Toivon hartaasti että suomalaisessa vasemmistoliikkeessä Lapintien esittämiä ajatuksia ei kannateta laajemmin. Vasemmiston ja työväenliikkeen perustehtävä on puolustaa suomalaista työtä, työntekijää ja työ – ja palkkaehtoja. Vaikka se sitten vaatisi työvoiman vapaan liikkuvuuden rajoittamista rikkomalla oikeiston EU:lle määrittelemiä arvoja.

Erno Välimäki
Vasemmistoliiton eurovaaliehdokas
Pääluottamusmies, Cupori Oy, Pori
Metallityöväen liiton hallituksen jäsen