Monthly Archives: kesäkuu 2014

Lakkoilu ei ongelma Suomessa

AKT:n työtaistelu herätti työnantajaleirissä ja oikeistossa, etenkin kokoomuksessa, voimakkaan halun kieltää lakkoaseen käyttö. Tämän vaatimuksen perusteena esitetään puolitotuuksia, vääristelyjä ja suoranaisia valheita niin lakon todellisesta hinnasta kuin periaatteellisista syistäkin. Kun puhutaan kansainvälisesti perustavaksi ihmisoikeudeksi tunnustetun lakko-oikeuden rajoittamisesta, toivoisin että elinkeinoelämä ja aseenkantajansa kokoomuksessa pysyisivät totuudessa argumentoidessaan vaatimuksiaan.

Kokoomuksen kansanedustaja Sampsa Kataja väittää Ylen haastattelussa AKT:n työtaistelun rikkovan viime syksynä tehtyä työllisyys – ja kasvusopimusta. Luin varmuuden varaksi kyseisen sopimuksen läpi, en löytänyt siitä mitään mainintaa… Continue reading

Onko sopimusyhteiskunta romutettu?

Suomen sotienjälkeinen nousu epätasa-arvoisesta maatalousyhteiskunnasta nykyaikaiseksi hyvinvointivaltioksi oli sopimusyhteiskunnan riemuvoitto. Sotia edeltäneestä lapuanliikkeen viitoittamasta työnantajan sanelun ajasta siirryttiin kolmikanta-suomeen. Tällä työn ja pääoman luokkasovulla rakennettiin nykyisen hyvinvointimme perusta. Kommunistinen blokki Itä-Euroopassa tukehtui omaan mahdottomuuteensa noin 25 vuotta sitten.  Läntisen maailman silmissä tämä taistelu ”hyvän ja pahan” välillä päättyi markkinatalouden ja kapitalismin tyrmäysvoittoon. Kun vapaan kapitalismin voimakkain vastavoima, kommunismi, kaatui rytinällä, myös työn ja pääoman luokkasopu katsottiin tarpeettomaksi.

Tämän johtopäätöksen seuraukset näkyvät voimakkaasti myös Suomen… Continue reading